Jak jsem opět potkal QGIS, aneb jak zdarma mapovat v terénu s mobilem v ruce, když potřebujete v lese zasázet holinu po „útoku kůrovce“...

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Jak jsem opět potkal QGIS, aneb jak zdarma mapovat v terénu s mobilem v ruce, když potřebujete v lese zasázet holinu po „útoku kůrovce“...
Abstrakt

Ano je to tak, máte pravdu, opravdu nejsem specialista na GIS aplikace. Přesto se ale s vámi chci podělit o čerstvou zkušenost, která se, dle mého názoru, dá krásně využít i ve výuce. To bylo tak...

Rád používám různé on-line mapové služby (a dokonce jsem kdysi vyráběl pár map a mapových „atlásků“ s využitím WMS služeb), ale když jsem viděl, jak kamarád v terénu „mapuje“ profesionálně a vznikají ty krásné mapy pro orientační běžce, říkal jsem si: „Jéééé, to bych chtěl taky zkusit!“ Leč cena jím používané mapovací aplikace byla poněkud mimo reálné možnosti našeho rodinného rozpočtu, a tak jsem na mapování na dlouhá léta zapomenul... Až se stalo, že dědův les sežral proradný kůrovec a já stál před úkolem naplánovat zalesnění několika holin. Jak na to? I vzpomenul jsem si na dávné mapovací vzplanutí a začal pátrat, zda se situace na poli aplikací a chytrých zařízení nějak posunula. A ona se skutečně posunula! Mé srdce zaplesalo, když jsem zjistil, že existuje něco, co se jmenuje QField, a je to použitelné s mým mobilním telefonem. Mobilní aplikace QField má ale význam pouze v tandemu s „velkým“ open source GIS řešením – QGIS. A že je to tandem krásně spolupracující, to si ukážeme na našem workshopu!

Co by měla mapovací aplikace v terénu umožňovat?

  • Zobrazení mé aktuální pozice na mapě (s uvedením aktuální přesnosti v metrech)
  • Zobrazení mapových vrstev – ortofoto mapa aktuální a historická z 50. let.
  • Zobrazení katastrální mapy se záměrnými body a třídou přesnosti (historické zaměření, nové digitální zaměření).
  • Zobrazení vrstevnic (á 5 m).
  • Vrstvu pro plošné mapování budoucích oplocenek s automatickým výpočtem délky pletiva a počtu potřebných kolíků.
  • Vrstvu pro plošné mapování budoucích sektorů s určitou dřevinou s výběrem konkrétní dřeviny, automatickým výpočtem plochy a počtu potřebných sazenic.
  • Vrstvu pro plánování sazebních linií (odstup linií, odstup stromků v linii, počet potřebných stromků).
  • Vrstvu pro zákres aktuálně průjezdných cest (a k tomu vrstvu pro historické cesty, třeba již neexistující, ale vhodné pro obnovu).
  • Vrstvy pro různé zajímavosti (výrazné stromy, doupné stromy, historické linie v lese, …).
  • Vrstva, kde si povedeme místa, kde na nás čeká nějaká práce (vývraty, zlomce, kůrovec, souše, ...).
  • Některé vrstvy načítané skrze WMS služby chci i offline (rozumějte zcela bez internetového připojení).
  • Celý projekt by měli sdílet všichni „lesně“ aktivní členové naší rodiny :-).

Zajímá vás, jak to celé dopadlo? Co nakonec projekt s kódovým označením Forest umožňuje a jak by se to dalo využít ve školní výuce? Tak to určitě přijďte na workshop! Vyrobíte si svoji vlastní mapovací „aplikaci“!

Instrukce BYOD
Předem si na své mobilní zařízení nainstalujte aplikaci QField (https://qfield.org) a vytvořte si účet na QFieldCloud (https://qfield.cloud). Cloudové free účty mají prostor pro projekty do 100 MB, počet projektů není nijak omezen, pro naše účely to bohatě postačuje.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast