MoleGraph – STEM, nová informatika, programování, školní měření – pojďte to vyzkoušet!

Typ příspěvku

MoleGraph – STEM, nová informatika, programování, školní měření – pojďte to vyzkoušet!
Abstrakt

V posledních letech se komerční školní měřicí systémy (ŠMS) zaměřily na začleňování rozličných programovacích a kódovacích nástrojů. Dnes tak nemusí být používání ŠMS omezeno jen na samotné získávání „dat“ a manipulaci s nimi, ale rovněž aplikačním směrem. Taková aplikace může například zobrazovat textové upozornění na rychle stoupající hladinu oxidu uhličitého nebo aktivovat zvukový alarm při dosažení určité kritické hodnoty. Tím se otevírá pole nejen pro vzdělávání v souladu se zásadami STEM, což zahrnuje přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematiku. ŠMS se stávají také ideálním nástrojem v rámci „nové informatiky“.

V našem příspěvku si prakticky vyzkoušíte, že komplexní STEM úloha s jasně přítomnou „novou informatikou“ je realizovatelná v rámci výuky přírodních věd i bez drahých komerčních systémů. Volně navážeme na přednášku z konference Počítač ve škole 2023, kde jsme představili finální podobu projektu MoleGraph – multiplatformní open-source alternativu školních měřicích systémů, která není omezena pouze na měření, ale umožňuje i snadné programování a automatizaci. MoleGraph využívá cenově dostupný hardware včetně mikrokontroléru Arduino NANO a modulu pro bezdrátovou komunikaci, což otevírá možnosti nejen pro levné měření, ale také pro široké spektrum cenově dostupných aplikačních projektů.

V rámci workshopu také stručně představíme výsledky našeho dlouhodobého výzkumu v oblasti využívání školních měřicích systémů a přístupu DIY („udělej si sám“), na kterém se podílela i řada z vás.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast