Umělá inteligence a monitor životních funkcí

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

     Před několika desítkami let existovaly tzv. Expertní systémy, které měly dvě hlavní  složky a to:

Bázi dat a Bázi programů. Tento expertní systém se vývojem rozrostl na dnešní Umělou inteligenci.

Naplňovat bázi dat můžeme „Of Line“ např.: pomocí klávesnice, myši, USB flashky, SD paměťových karet atd. V medicíně v reálném čase  lze bázi dat „krmit“ „On Line“ např. za přispění snímačů biosignálů spojených s monitory životních funkcí . Monitory životních funkcí jsou základem každé jednotky intenzivní péče (JIP) a každého operačního sálu OS). Na JIPce se tyto monitory nazývají lůžkové (bedside) monitory a jsou propojeny Ethernetem do centrální stanice (monitoru) JIPky a ta je spojena s nemocničním informačním systémem. V bázi programů je pak inteligentní SW, který umí z velkého množství báze biosignálů získat potřebná data pro diagnostiku a léčbu pacientů.

     Ve workshopu bude přítomen skutečný monitor životních funkcí a účastníci si na sobě budou moci neinvazivně změřit a zobrazit některé základní parametry životních funkcí. Např.: Elektrická aktivita srdce (EKG), srdeční frekvence (tep), nasycení krve kyslíkem (SpO2), tepenný krevní tlak (NIBP), dechová křivka a dechová frekvence (RR). Měření fenoménů životních funkcí bude možno provést v klidu a po zátěži (dřepy, výstup na schůdky atd.) a vzájemně je porovnat.

     Z naměřených hodnot tepenného krevního tlaku horního (systola-Ps), dolního (diastola-Pd) a tepu(f), lze vypočítat dle empirického vzorce minutový srdeční výdej (Vm). U dospělého člověka bývá cca 5 litrů/min.

     Minutový objem:               Vm [litr/min.] = 66,67*f*(Ps+2*Pd)/(Ps+Pd)                                                                                                                                    

     Objem jednoho tepu:         Vs   [litr/min.] = Vm/f

Stupeň školy

Vzdělávací oblast